Debutantenprijs 2005

Het is de diep gekoesterde wens van elke zelfbenoemde schrijver (inclusief mijzelf) de vele uren die hij of zij gebogen heeft gezeten over zijn schrijfblok, typemachine of computer, terug te zien in een gedrukt boek. Een debuut is op zichzelf al een hoofd-prijs. De droom waar jaren hard aan is gewerkt in de schaarse vrije uurtjes van ons drukke bestaan, is eindelijk gerealiseerd.

Kaf van het koren
Dat het ene debuut het andere debuut niet is, wordt duidelijk bij het lezen van de titels die het afgelopen jaar zijn verschenen. Met de uitreiking van de debutantenprijs wordt al tien jaar geprobeerd het kaf van het koren te scheiden. Een competitie die wordt ingeluid met een avond waarop de vijf genomineerden zich presenteren en voordragen uit hun debuut.

Het eerste wat opvalt – of eigenlijk is het vanzelfsprekend – is hoe rustig het is. Weinig mensen hebben de moeite genomen deze avond te bezoeken. Het grootste gedeelte van het publiek dat wel aanwezig is, bestaat uit familie en bekenden van de schrijvers. De populariteit van literaire auteurs als Karel Glastra van Loon heeft dus nog geen effect gehad op het genre zelf.

Marijke Spies
Schrijven houdt de geest jong. Zoveel wordt duidelijk op deze presentatie avond. Marijke Spies heeft haar hele leven geschreven, maar kreeg bij uitgevers iedere keer nul op rekest. Nu, op 69-jarige leeftijd, is het eindelijk gelukt. Ze vertelt met de bevlogenheid van een 25-jarige over haar debuut ‘Een onschuldige familie’.

Fout
“Mijn 20e eeuw” zoals Marieke Spies het thema van haar boek zelf verwoordt. Een doorvlochte familiegeschiedenis over een in wezen goede familie die op verschillende momenten in de tijd echter de fout in gaat (in ogen van anderen). Spies weet waar ze over praat. Ze is zelf CPN-lid geweest. “In de ogen van meneer Bolkestein” ben ik een foute Nederlander.” Het zal vast zijn rechtse verleden zijn dat hij moeite heeft met mensen die in het bezit zijn van linkse, socialere denkbeelden en hen zelfs vroeg en public excuses te maken voor hun lidmaatschap.

De boosheid van Spies is een goede inspiratie gebleken voor haar geslaagde debuutroman waarin ze de tweede wereldoorlog, de gifgasoorlogen in Afrika en de studentenopstand in de jaren ’60 kunstig verweeft met het persoonlijk leed van de familie.

Morgen Walter van den Berg-De Hondenkoning

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.