BBC Sound of 2017 kent een Nederlands tintje

BBC heeft de Sound of 2017 longlist bekend gemaakt. We stellen de artiesten aan je voor.

AJ Tracey

AJ Tracey is een Britse grime MC. Muziek zit in zijn genen. Zijn vader was namelijk een rapper en zijn moeder drum ’n bass DJ. AJ Tracey heeft onder meer al samengewerkt met Gorgon City, Tinchy Stryder en P Money. Ook is hij te horen op een geremixte track van Mula B & Louis.

Koningsdag 2016 stond AJ Tracey op het El Haloef –feestje van Appelsap en zag daar de zaal exploderen bij het optreden van Mula B en Louis. Hij wilde dolgraag een UK-remix maken. Ook in Engeland waren de reacties op de ‘Domme Jongens’ remix positief. Mula B. heeft dus al een internationale hit. Nu Frenna weer.

Anderson .Paak

Volgens de regels die de BBC zichzelf heeft opgelegd zou Anderson .Paak eigenlijk niet genomineerd mogen worden. Hij bracht in 2012 al zijn debuutalbum “O.B.E. Vol. 1” uit. Toen nog onder het pseudoniem Breezy Lovejoy. In 2014 bracht hij het album “Venice” uit, gevolgd door “Malibu” in 2016.

Beide albums konden ons nog niet enorm bekoren hoewel we wel enorm fan zijn van Anderson .Paak.

Het eerste album van NxWorries, een samenwerking met record producer Knxwledge dat dit jaar ook uitkwam, is wat ons betreft veel meer een schot in de roos. Maar ook hierbij hebben we nog steeds het idee dat Anderson .Paak nog veel meer kan dan hij tot nu toe heeft laten horen.

Hij heeft zeker het talent om te groeien naar het niveau van Kendrick Lamar. Zie hier de motivatie van de BBC om Anderson .Paak toch te nomineren.

Cabbage

Het is natuurlijk al wat apart om je band naar witte kool te vernoemen, maar Cabbage staat dan ook bekend als een satirische neo post-punk band. “I don’t think much to the Gallaghers’ songs. I could have wrote them all” klinkt het bijvoorbeeld in het nummer ‘Tell Me Lies About Manchester’. Een ode aan de thuisstad van het vijftal dat op handen wordt gedragen.

It’s been some time but it feels like Manchester has finally got a world beating, off the wall, unique band of its own again. (Louderthanwar.com)

Bovenstaand nummer kun je sinds een maandje ook op onze Best Indie 2016 playlist vinden.

Dave

Dave heeft met zijn vierde single al een streaming hit te pakken met ‘Wanna Know’. Met dank aan Drake die op de track te horen is. Een samenwerking met AJ Tracey is ook al uitgebracht en daarnaast maakte Dave grote indruk met ‘Blackbox’en ‘JKYL + HYD”. Natuurlijk heeft Dave ook geprobeerd een stoere hiphop naam te bedenken zoals bijvoorbeeld ASAP Rocky, maar uiteindelijk bleek zijn eigen naam toch het beste bij hem te passen. Al gebruikt hij soms ook wel eens de namen Santan Dave of Dave Santan.

Declan McKenna

Declan McKenna is een Britse singer/songwriter. In 2015 won hij de Emerging Talent Competition van Glastonbury. Hetzelfde jaar stond Declan McKenna op Eurosonic. Zijn eerste single ‘Brazil’ heb je misschien al eens voorbij horen komen op een van onze Spotify playlists.

Ook maakt Declan McKenna onderdeel uit van de FIFA 2017 soundtrack.

Jorja Smith

De Britse Jorja Smith heeft met haar eerste R&B georienteerde singles goede vrienden gemaakt. De aandacht die onder meer Stormzy, Elf Kid en Skrillex aan haar songs gaven heeft haar bepaald geen windeieren gelegd. Haar baan bij Starbucks heeft ze inmiddels waarschijnlijk wel op kunnen zeggen.

Een veelgemaakte vergelijking is die met Alessia Cara. Echter dreef haar debuutsingle vooral op slim samplegebruik. ‘Blue Lights’, de debuutsingle van Jora Smith kent ook een goed samplegebruik (Dizzee Rascal’s ‘Siren’), maar is tekstueel zoveel rijker. Slecht onderwijs, verveling en onderdrukking zijn onderwerpen die worden aangesneden.

The blue lights are coming for you

Als wij het voor het zeggen zouden hebben zou Jorja Smith zeker op de shortlist eindigen.

Maggie Rogers

Maggie Rogers is natuurlijk in de eerste plaats de zangeres die viraal ging na haar video met Pharrell. “I’ve never heard anything that sounds like that. That’s a drug for me,” zei hij bij het beluisteren van haar track ‘Alaska’ tijdens een masterclass.

Haar tweede single ‘Dog Years’ ligt qua sound in het verlengde dus het is nog even de vraag hoe haar talent zich gaat ontwikkelen, maar op basis van haar “oude” werk op Bandcamp kunnen we stellen dat we hier te maken hebben met een opmerkelijk talent.

Nadia Rose

De woordenschat van een rapper moet ergens vandaan komen. Nadia Rose las als kind het woordenboek, dus dat zit wel goed bij het nichtje van Stormzy.

Naast haar uitgebreide woordenschat, altijd handig voor een rapper, heeft Nadia Rose een neusje voor spraakmakende video’s. Ze heeft er al een MOBO Award mee gewonnen. Of ze nu haar leven op het spel zet door te dansen op het spoor terwijl de treinen nog rijden (‘er was nog maar één shot nodig’) of door een niet gescripte wilde uitgaansnacht in de video te verwerken. Er gebeurt altijd wel wat. Een gevaarlijke outsider. ;)

Rag’n’Bone Man

Alles wat we van Rag N Bone Man weten schreven we begin dit jaar al eens op en sindsdien is er niet veel bij gekomen. Ja, zes versies van zijn single ‘Human’ en laten we nu juist geen fan zijn van zulke marketingtrucjes. Het zorgt voor krasjes op de integriteit van Rag N Bone Man, dus zijn album kan maar beter heel erg goed zijn!

Ray BLK

Ook Ray BLK heeft een link met Stormzy. Ze groeiden op in dezelfde wijk en daarom is hij ook te horen op ‘My Hood’, een track over je los worstelen uit het ghetto. Het is tot op heden haar meest populaire track, afkomstig van mini album “Durt” dat een maandje geleden uitkwam.

De muziek van Ray BLK ademt rap, soul en R&B. De 22-jarige wist al heel jong wat ze wilde. Haar oudste songteksten schreef ze toen ze tien was. Op haar zestiende ging ze voor haar sterkste liedjes op YouTube op zoek naar instrumentals. Haar doorbraak kwam in 2015 met de track ’50/50′.

I’m focused on giving honest lyrics from an honest place. I’m about telling stories whether it’s my own or somebody else’s whom I know. My type of R&B has a slight hip-hop vibe to it because of my storytelling and I like that. (Onestowatch.com)

Raye

Sinds april staat Raye met ‘Distraction’ op onze R&B playlist en sinds september ook op de Best Songs of 2016 playlist met de crossover track ‘Shhh’. Muziek zit ook bij haar in de familie. Haar vader is namelijk gitaarleraar. Na twee jaar op de BRIT school kwam ze via Olly Alexander (zanger van Years & Years) bij Polydor die een track van haar op Hype Machine hoorde. We hopen maar dat ze lekker haar eigen gang blijft gaan en niet te veel overneemt van Charli XCX of Jonas Blue met wie ze recentelijk samenwerkte.

Stefflon Don

Dit jaar kent de BBC Sound of longlist ook een Nederlands tintje. Stefflon Don groeide namelijk op in Nederland. Je kent haar misschien van de track ‘Popalik’ met Cho. Een ander wapenfeit is haar feature op Jeremih’s album “Late Nights: Europe” (het nummer ‘London’). Deze week kwam ‘Real Ting’ uit, het eerste nummer van haar gelijknamige album dat in december verschijnt.

The Amazons

Reading is trots op The Amazons. Voor de band die sinds 2014 bestaat wordt nu al een toekomst bestaande uit gevulde arena’s voorzien. Het zal de muziek zijn, een mix van Arcade Fire en Nirvana. Voor het debuutalbum is producer Catherine Marks (Foals, The Vaccines, Wolf Alice) aangetrokken.

The Japanese House

The Japanese House is het soloproject van de Londense singer/songwriter Amber Bain. Haar electronische dream pop vindt al vanaf haar eerste single ‘Still’ (2015) gretig aftrek. The Japanese House is een huis in Devon dat zo heet sinds het eigendom is van Kate Winslet. Amber Bain verbleef er ooit een week als kind. Ze deed er zich voor als een jongen waardoor ze het hart van een buurmeisje brak toen zij daar achter kwam. Deze jeugdherinnering bracht Amber Bain ertoe om The Japanese House in eerste instantie op androgyne wijze te presenteren. Bijzondere muziek van een bijzondere vrouw.

Tom Grennan

Tom Grennan heeft 1 single uit, maar ‘Something In the Water’ is zo goed dat je de beste man direct een grote toekomst toedicht. Een nummer met een zo grote herkenbaarheid dat je Tom Grennan ervan verdenkt een cover te hebben opgenomen. Zijn carrière ving aan met zijn feature op ‘All Goes Wrong’ van Chase & Status en is daarmee niet de eerste singer/songwriter die vanuit electronic een vliegende start heeft.

7 gedachten over “BBC Sound of 2017 kent een Nederlands tintje”

  1. Pingback: BBC Sound of 2018

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.