Klik voor de meest recente berichten op de Nieuws sectie in het topmenu. close ×
+

Susanna vindt troost in oude folksong Freight Train

Susanna-Freight-Train

“…geen album dat je vaak zult opzetten” schreef ik vorig jaar over “Triangle” van de Noorse Susanna. Of dat ook geldt voor haar nieuwe album ‘Go Dig My Grave’ dat 9 februari 2018 uitkomt, durf ik te betwijfelen. Ze combineert hierop namelijk muziek uit het Great American Songbook, oude Engelse traditionals en folksongs met antieke barokinstrumenten.

Ook covers van Joy Division en Lou Reed

‘Freight Train’ is de tweede single die ons vooruitsnelt. Eerder bracht Susanna het titelnummer ‘Go Dig My Grave’ uit. Zo op het eerste gehoor ook een bewerking van een traditionele folk song. Voor het album zijn ook covers van Joy Division (‘Wilderness’) en Lou Reed (‘Perfect Day’) aangekondigd.

‘Freight Train’ is origineel van de Amerikaanse folk-en blueszangeres Elizabeth Cotten. Zij schreef het stokoude nummer in 1906 op 12-jarige leeftijd. Susanna’s versie van ‘Freight Train’ kun je beluisteren via Spotify of onderstaande Youtube player.

Schatzoekend in de platenwinkels van L.A. kwam ik het album ‘When I’m Gone’ van Elizabeth Cotten tegen en was meteen verkocht. Het is in zijn geheel een prachtige plaat met als absoluut hoogtepunt het nummer ‘Freight Train’.

Ik ben enorm gefascineerd door hoe mensen denken over de dood. Vind je er troost in dat het leven op een dag eindigt. Of ben je er juist bang voor? ‘Freight Train’ is in dat opzicht een echt meesterwerk.

Het gaat er over blij te zijn met wat het leven te bieden heeft. Hoe de dingen zich ontwikkelen en er vrede mee hebben dat je leven op een dag afgerond zal zijn.”

Beroemde bewonderaars voor Susanna

De bewonderaars van Susanna zijn overigens niet de minsten. Zo verscheen vorige maand van Bonnie ‘Prince’ Billy het album “Wolf of the Cosmos” waarop hij Susanna’s album “Sonata Mix Dwarf Cosmos” uit 2007 volledig covert. Mocht hij je niet bekend voorkomen, Bonnie ‘Prince’ Billy wil nogal eens van naam veranderen. Zo heeft hij ook muziek uitgebracht onder de namen Palace en Palace Brothers.

Share : facebooktwittergoogle plusNo Response

Leave us a comment


No comment posted yet.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.