Trap op de R.E.M., er is weer toekomst voor MTV

1981 was een belangrijk jaar voor zowel R.E.M. als MTV. R.E.M. bracht haar eerste single ‘Radio Free Europe’ uit, MTV volgde enkele weken later met de eerste uitgezonden videoclip. Eigenlijk is er geen moment geweest dat MTV niet betrokken was bij de carriere van R.E.M.. Hun videoclips waren er voor een groot deel verantwoordelijk voor dat zo veel van hun singles uitgroeiden tot hits. Regelmatig was R.E.M. ook live te zien op MTV en er waren talloze documentaires. Zelfs de uiteindelijke beslissing om in 2011 de stekker uit de band te trekken was te zien op MTV.

Voor de zesdelige DVD box REMTV die 24 november verschijnt is MTV haar archief ingedoken voor live optredens tijdens concerten en award show, interviews en documentaires die gemaakt zijn met REM. Er is zelfs een nieuwe documentaire geproduceerd over hun gezamenlijke geschiedenis. Niet alleen MTV, ook VH1, Comedy Central en Nickelodeon hebben fragmenten aangeleverd.

Het is een mooi weerzien van R.E.M. in MTV Unplugged (1991 en 2001), tijdens de vele MTV award shows of het VH1 Storytellers optreden uit 1998. De toelating tot de Rock and Roll Hall of Fame in 2007 is terug te zien, evenals vroege opnames omstreeks ’83 / ’84. Maar liefst 99 live optredens uit 1995 en 2008 staan op de DVD box REMTV, waaronder “R.E.M. Live In Cologne” (5/12/01) en “R.E.M. Live In Athens, Greece” (10/5/08). Zeker 12 nummers van deze optredens zijn niet op televisie uitgezonden en nu voor het eerst te zien. Deze concerten van REM waren eerder ook nog niet verkrijgbaar. Als je de DVD box REMTV reserveert krijg je een download code voor het concert van REM in Milaan (2003).

Onderstaand de live uitvoering van ‘What’s the Frequency, Kenneth?’ van de DVD box REMTV uit 2001 (Keulen).

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.