Astral Swans-Strange Prison

Het is opvallend hoeveel Canadese artiesten zich inmiddels een weg hebben gevonden tot mijn platenkast. Blijkbaar ligt dat land mij wel. Ook het uit Calgary afkomstige Astral Swans weet zich op overtuigende wijze onder de huid te nestelen. Een niet onbelangrijke rol is daarbij weggelegd voor het producerteam Scott Munro (Preoccupations), Dan Mangan en Paul Chirka.

Warm en ruimtelijk geluid van Astral Swans

Met een warm en ruimtelijk geluid wordt de menselijkheid in de teksten onderstreept. Op albumopener ‘Blow Away’ vertelt songwriter Matthew Swann over een droom die de meeste mensen liever voor zichzelf zouden houden. Als je last van vliegangst hebt zou je ‘Controls’ beter kunnen overslaan. Maar dan mis je wel een melodieus huzarenstukje van Astral Swans.

De moderne wereld

Op ‘What Are You Gonna Do With Yourself’ sijpelt de moderne wereld de teksten binnen. Een mooi contrast met de productie die soms aan de vroege jaren ’50 doet denken. De verholen dreiging waarmee ‘Prison Builder’ van start gaat treedt al snel op de voorgrond. Om daarna over te gaan in het hallucinerende uptempo nummer ‘General Rule’.

Elliott Smith

Na ‘The Kids Came By And Burned Down The Scene’ moet ik de sterke behoefte onderdrukken om een album van Elliott Smith op te zetten. De nieuwsgierigheid naar hoe dit verhaal zich ontwikkelt, wint het uiteindelijk. Het orgelarrangement op ‘Strange Prison’ is een mooie beloning daarvoor.

De lichtheid van het bestaan

‘Free Yourself From All Harm’ lijkt qua insteek wat weg te hebben van een Gospel. De lichtheid van het bestaan lijkt er nog niet mee te worden gevonden getuige het duistere ‘I Belong’. Op ‘Excess’ lijkt er echter iets van acceptatie te ontstaan. Naar Canadese begrippen is het afsluitende ‘End Song’ zelfs hoopvol te noemen. Eind goed al goed.

Beluister de muziek van Astral Swans op Spotify. Het album “Strange Prison” wordt ook uitgebracht op vinyl en is te beluisteren en bestellen via Bandcamp.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.