Jake Downs-Fracture

Jake Downs is op de eerste plaats een componist. Als de muziek op zichzelf het verhaal al vertelt wordt er niet gezongen. De 22-jarige Britse multi-instrumentalist tekende vier jaar geleden bij Vox Humana Records toen het label een iPhone opname hoorde. De invloeden van Jake Downs zitten in de hoek van Kate Bush en Björk.

Give Me Light

Op debuutalbum “Fracture” vormen zang en instrumentale muziekstukken één geheel. Electronica, ambient, folk en pop worden gecombineerd met klassieke muziek. Zo is in ‘Wild’ het werk van Keane te herkennen. “Give me light” zingt Jake Downs waarmee de reis kan beginnen.

Sleutelnummer

‘Cypress Tree’ doet verrassend denken aan de singer/songwriter scene in Volendam waar de muziek van Alasca, Vast Countenance en One Clueless Friend ook veel klassieke invloeden kent. ‘Port Meadow’ is het muziekstuk dat de meeste indruk maakt en wordt ook gezien als het sleutelnummer op het album. ‘Chrysalis’ klinkt vervolgens als de stilte na de storm.

De dreiging in ‘Afterglow’ doet vermoeden dat het nog niet is gedaan. In ‘Orbieu’ bezingt Jake Downs echter vooral de lichtheid van het bestaan. Fascinerend album.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.