Recensie Oskamp-Mooierd

“Mooierd” is het tweede Nederlandstalige album van Joost Oskamp. Liedjes die hij samen met Ferry van der Groep speelt. “Mooierd” zet de tijd even stil. Ambachtelijke liedjes die op ontspannen wijze worden gespeeld en gezongen. Is Joost Oskamp de Nederlandse Jack Johnson? Nee, dat niet. Want waar Johnson zingt over samen na het ontwaken pannenkoeken eten heeft Oskamp in veel van de nummers op “Mooierd” zwaardere onderwerpen om te behappen.

Spinvis

De stem van Joost Oskamp heeft vaak wat weg van Spinvis, alleen dan zonder het absurdisme. Maar ook Oskamp weet prima om de hete brij heen te zingen. Poëtische teksten waardoor nooit helemaal duidelijk wordt waar Oskamp de inspiratie vandaan haalt maar daardoor ook een universeel gevoel creëert. De aanstekelijke albumopener ‘doe maar rustig’ is hier een mooi voorbeeld van met de boodschap dat je niet altijd alles op jezelf hoeft te betrekken.

Vakantie

‘Alleen’ zijn is eigenlijk heel gewoon vertelt Oskamp ons. Tegen beter weten in zo horen we op ‘even rot nu’. Een nummer dat er muzikaal uitspringt met enkele jazzy accenten en een mooie melodie. Dat geldt ook voor ‘geniet ervan’. ‘door de wijn’ roept het ultieme vakantie(liefde)gevoel op en op ‘wordt wel beter’ is een mooie gastrol weggelegd door Nana Adjoa. Ter afwisseling had het niet misstaan om zo nu en dan het tempo iets te verhogen. Maar verder hoor je ons niet klagen.

1 gedachte over “Recensie Oskamp-Mooierd”

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.