Zwart Licht-Bliksem Artwork

Recensie Zwart Licht Bliksem

Na zes jaar een nieuw album van Zwart Licht. Dat slaat in als de “Bliksem”. Vooral door de karakteristieke stem van Akwasi. In vergelijking met zijn soloalbum “Daar Ergens” (2014) is er nu weer sprake van compromisloze Hiphop.

Winne

Op ‘Alles’ wordt gestart met een woordassociatie. Iets wat je tegenwoordig nooit meer hoort. “Slechte dagen zijn er zat maar volgens mij is dit een goeie,” rapt Akwasi op ‘Koningsdag’. Inderdaad. Elke dag waarop een track met Winne uitkomt is namelijk een goeie.

Regi Blinker

Op ‘Schoon Schip’ is de 2Pac associatie daar. En op ‘Zwarte Hollanders’ worden heel wat Nederlanders geëerd, maar toch mis ik er nog wel een aantal.

In retrospectief is bijvoorbeeld Regi Blinker misschien wel de meest succesvolle exponent van de generatie voetballers die in het nummer voorbijkomt.

Woord van het jaar 2018

Memorabel is ook ‘Who Dis’. Stel je voor dat Zwart Licht hiermee het woord van het jaar 2018 te pakken heeft. Het zou zomaar kunnen. Op ‘Paarse Bronnen’ maakt Zwart Licht met LouiVos en Mula B de overstap naar de huidige populaire Nederlandse Trapsound.

Vervolgens wil Zwart Licht door terug te gaan in de tijd met ‘Gunshot en Kabaal’ de loop van de geschiedenis veranderen.

Joyner Lucas

‘Engel Op Mijn Schouders’ kan gezien worden als de Nederlandse versie van Joyner Lucas zijn ‘I Am A Racist’. Moeilijk nummer? De waarheid is altijd hard. Het is één van de nummers waarop Leeroy excelleert. En waarbij mijn brein associaties krijgt met dit nummer.

Spraakvuur van Zwart Licht

Op ‘Nu Wij’ doet Zwart Licht het nog even dunnetjes over. Advies voor zijn ‘Broertje’ heeft Leeroy ook. En op ‘Lichtjes’ stipt hij tussen neus en lippen het individualisme in de Nederlandse maatschappij aan.

Het is “Spraakvuur” dat Zwart Licht brengt. Alweer een classic Nederlands Hiphop album erbij.

Beluister het album “Bliksem” op Spotify.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.