Deze video is nooit hetzelfde hoe vaak je ook kijkt

Midnight Oil, een band uit Manchester heeft met haar video van single ‘Shaking Chains’ een ode gemaakt aan het algoritme. Het fenomeen dat onder meer gebruikt wordt door Facebook om je alleen de berichten te laten zien van de vrienden die je (al dan niet onbewust) het leukst vindt.

Elke keer als je de video bekijkt op de website Midnightoilfilm.com haalt het algoritme verse content van verschillende online video platformen. Wat voor videomateriaal dit is wordt in eerste instantie bepaald door de tekst van het nummer. Elk woord wordt hierbij gebruikt als zoekterm. De video die hierbij naar voren komt wordt vertoond. En blijkbaar kan dat op elk moment een andere video zijn. Het geeft daarmee ook een actueel beeld van de huidige maatschappij weer.

Inmiddels heeft de band ook “machine learning” toegevoegd aan het project waardoor de zoektermen niet meer uitsluitend uit de tekst van het nummer komen.

Alleen met je ogen dicht

Ook de band Local Natives heeft iets bijzonders gedaan met video. Hun nummer ‘I Saw You Close Your Eyes’ kun je namelijk alleen beluisteren met je ogen dicht via de website CloseYourEyes.net.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.