Albumrecensie: Andrew Dorff-The Lost Album

In 2002 nam de in 2016 overleden Andrew Dorff een album op voor Lost Highway Records. Het waren de gloriedagen van alt.country met Lost Highway Records als een van de belangrijkste uithangborden.

Het album werd nooit uitgebracht. Wel is het al 17 jaar in mijn bezit. Je bent superfan of niet. Sinds 27 september dit jaar kan ook de rest van de wereld van “The Lost Album” genieten.

Zeventien jaar oud werk van Andrew Dorff geen partij voor huidige lichting

Anno 2019 zou geen platenmaatschappij ook maar 1 seconde twijfelen om deze muziek uit te brengen. De jonge Andrew Dorff kan met twee vingers in de neus wedijveren met de huidige lichting singer/songwriters. Maar in 2002 was dat blijkbaar toch een ander verhaal.

Zeggingskracht en muzikaal experiment

Albumopener ‘Misbelieve’ is voorzien van een bak strijkers. Aan alles is te horen dat voor de opnames een behoorlijk budget beschikbaar was. Terwijl de stem van Andrew Dorff zelf al voldoende zeggingskracht heeft.

‘Fine By Me’ is voorzien van een soort breakbeat en allerlei muzikale accenten. Een rappende Andrew Dorff die later zijn doorbraak zou hebben als schrijver van country hits. Dit jaar was de countryrap crossover ‘Old Town Road’ een van de grootste hits. Andrew was zijn tijd dus ver vooruit .

Bejubeld debuut

‘Easy Does It’ refereert aan de sound van het bejubelde debuut van Andrew Dorff. Rauw en losjes. Met ‘3:54 AM’ gaat hij in de achteruitversnelling. Ballad ‘When The Heart Needs A Break’ is daarbij een hoogtepunt. Ook dit nummer krijgt een orkestrale uitvoering.

Talent voor hitgevoelige melodieën

Op ‘This Dream Keeps Coming’ en ‘How Come Today’ komt zijn talent voor het schrijven van hitgevoelige melodieën naar boven drijven. Het beste, in de vorm van ‘Overflowing’, moet dan nog komen. Een nummer drijvend in melancholie. “The Lost Album” is na zeventien jaar nog even verslavend.

Beluister “The Lost Album” op Spotify.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.