Claude dit jaar ambassadeur van de vrijheid:”Waarom gaan we niet gewoon om met elkaar?”

Komend weekend herdenken we op 4 mei de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Dit jaar is er met Claude een West-Friese ambassadeur van de Vrijheid. Met Comité 4 en 5 Mei is hij teruggegaan naar het asielzoekerscentrum in Alkmaar waar hij is opgegroeid.

Na als 9-jarig kind met zijn familie uit Congo te zijn gevlucht belandt Claude in een AZC in Alkmaar. “Heel gezellig was het daar met vrienden en familie”, blikt Claude terug op zijn eerste periode in Nederland. De onveilige tijd in Congo besloot de zanger als kind ver weg te stoppen:”Als kind sluit je op een gegeven moment bepaalde dingen uit. Ik heb gewoon voor mezelf in m’n hoofd ergens bepaald: dat wil ik me niet meer herinneren. Dat is allemaal niet gebeurd.” Misschien is het daarom ook wel dat Claude extra blij en positief in het leven staat. “Omdat ik het ook anders heb meegemaakt.”

Tekst gaat verder na de video

In gesprek met vluchtelingen vertellen ze Claude te horen niet gewenst te zijn. “Doe je oren dicht. Het laatste dat je wilt is je ongewenst voelen. Want ja, van negativiteit wordt niemand blij. Ik probeer vanuit mezelf heel veel positiviteit te brengen. Ik denk dat als iedereen dat zou doen de wereld een stuk mooier zou zijn.”

Bron foto: still uit documentaire

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.