De zomerse liedjes van Arthur Adam

De zomerse liedjes van Arthur AdamIk ben de laatste jaren niet meer zo gegrepen door een cd dan het nieuwe album Awake van Arthur Adam. Dit is een cd die je met een gerust hart op repeat kunt zetten. Al tijdens het openingsnummer wordt duidelijk dat het met Arthur Adam wel goed zit. In een tijd dat iedereen graag jong wil blijven, zingt hij doodgewoon niet te kunnen wachten tot hij Older wordt.

De Nederlander Arthur Adam is al een aantal jaren actief, zowel solo als in bandjes. In laatstgenoemde uitingsvorm gaat het er doorgaans wat steviger aan toe dan solo het geval is. Iets wat Arthur Adam op zijn nieuwe album heeft weten te combineren tot een coherent geheel. Het album wijkt daarmee behoorlijk af van wat de meeste singer/songwriters doorgaans afleveren. Het eerste dat opvalt is de vrolijkheid die tussen de nummers doorsijpelt. Je krijgt er een goed gevoel van. Verder wordt er een geheel register opengetrokken. Rustig ingetogen liedjes worden afgewisseld met rock (soms zelfs punky) nummers waarin Arthur Adam fel van leer trekt. Ook schuwt hij een orkestraal geluid (MUSE?) niet. Het zijn sterk melodische nummers. Maar wat de cd vooral onvergetelijk maakt is de krachtige, zuivere stem van Arthur Adam, zelfs in de hogere regionen. Waardoor het wel heel verleidelijk wordt om vergelijkingen te maken met Jeff Buckley, alleen heb ik hém nog nooit kunnen betrappen op enig Pa-Ra-Pa-Pa of A-HA-A-A koortje.

Tijd voor de mannen

Ondanks dat er momenteel vooral een retro(soul)geluid klinkt, hoopt Arthur Adam dit jaar op een doorbraak naar het grote publiek. “De laatste jaren waren het vooral de vrouwelijke singer/songwriters zoals Roosbeef en Marieke Jager die op de voorgrond traden,”vertelt Arthur Adam,”Nu is het tijd voor de mannen. Kijk bijvoorbeeld naar het succes van Tim Knol.”

Ik hoop dat Arthur Adam dit festivalseizoen nog menige programmering zal completeren met zijn zomers klinkende liedjes.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.