Graham Nash

Het is tijd om eens stil te staan bij een invloedrijk persoon uit de popmuziek waar je op het eerste oor Graham_nash_2002 misschien niet onmiddelijk aan zou denken. Graham Nash begon zijn carrière bij The Hollies, zo’n beetje de enige band – naast The Beatles – die begon in de jaren ’60 en waarvan de B-kantjes ook de moeite waard waren. Nash vervolgde zijn carrière niet alleen met solowerk maar vooral door de samenwerkingen die hij aanging met David Crosby, Stephen Stills en Neil Young. Soms met zijn tweeën, vaker met zijn drieën en de echte hoogtepunten ontstonden toch wel op de momenten dat ze met z’n vieren in de studio samenkwamen. Met het album Déjà Vu als het meest aansprekende voorbeeld.

John F. Kennedy

Vaak genoeg moest Graham Nash het echter stellen zonder zijn vrienden. Vooral wanneer hij politiek zijn mondje roerde. Zoals eind jaren ’60 toen Nash regelmatig te vinden was bij demonstraties tegen de Vietnamoorlog. Het liefst had hij deze demonstraties muzikaal willen ondersteunen met zijn maten Crosby, Stills en Young. Ze ontbraken niet uit politieke overwegingen maar omdat Stills en Young elkaar weer even niet konden luchten. In het nummer Chicago uit 1971 refereert hij hieraan. In hetzelfde nummer krijgt ook John F. Kennedy er behoorlijk van langs.

No Nukes Festival
In 1979 staat Graham Nash op het No Nukes festival voor een Non Nuclear Future. Samen met Nicolette Larson, Carly Simon, James Taylor, Bonnie Raitt en Jackson Browne zong hij:"Give me the warm power of the sun and the restless power of the wind and take all your atomic poison power away." Kom daar tegenwoordig nog maar eens om. Tijden waarin iedereen zijn eigen onzin op het net kan publiceren over Graham Nash. Zijn composities zouden de de diepgang van een kinderliedje hebben. Wellicht waren songs als Military Madness, Chicago en Immigrant Man even aan de aandacht ontsnapt.

Aha A-Ha en David Gilmour

Tegenwoordig maakt Graham Nash nog steeds muziek. In 2005 nam hij twee songs op met A-Ha wiens drie laatste magistrale albums (vanaf 2000) helaas ook door velen over het hoofd zijn gezien.
Vorig jaar was er nog de samenwerking met David Gilmour (Pink Floyd) en David Crosby op het vierde solo album On an Island van David Gilmour dat tot de eerste plaats in de album chart van Engeland reikte. Zoals het er naar uit ziet is Graham Nash nog lang niet uit gemusiceerd. Een carrière van dertig jaar. Kom daar tegenwoordig nog maar eens om.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.