Herinneringen aan Johan

Johan uit elkaarInmiddels is het overal te horen en te lezen geweest dat de band Johan uit elkaar gaat. De beste band van Nederland. De beste van de wereld zelfs volgens Kluun. Als vanzelf gaan je gedachten terug naar het moment dat je kennismaakte met de band Johan. Voor mij zelfs langer dan dertien jaar geleden.

Geruime tijd voordat er sprake was van de band Johan ging het al snel als een lopend vuurtje door Hoorn dat EMI interesse had voor de liedjes van Jacco de Greeuw. Ze  heetten toen nog Visions of Johanna. Ik had toen al een democassette in mijn bezit. Daar was ik niet op gehele legale wijze aangekomen maar in de liefde (in dit geval voor muziek) is veel geoorloofd. De democassette is na al die jaren overigens nog steeds in mijn bezit. Een echt collectors item.

Interesse van EMI

Of de demo voor EMI er ooit van is gekomen weet ik niet. Maar er was al gauw een cd op het Excelsior label. In Hoorn alleen verkrijgbaar bij de winkel Dropstyle dat voornamelijk tweedehands cd’s en lp’s verkoopt. Uiteraard had ik een plekje bij het concert in een uitverkocht Troll. Ze waren toen nog echt een Hoornse band. Ik vond het heel cool eens op een verjaardag gepraat te hebben met de toenmalige bassist/manager van Johan. Toen cd nummer twee uitkwam was ik inmiddels volop actief als “muziekjournalist” op de lokale radio. Van de platenmaatschappij kreeg ik een genummerde versie. En ik mocht naar de cd presentatie! In een rose trainingsjasje zong Jacco de nummers subliem in een lekker druk Paradiso. Heel mooi om te zien hoe de kinderen van zijn zus de nummers woordelijk meezongen. Wat was ik trots toen ze een Edison wonnen! Zijn er mensen die ook de single Day is done kochten voor de Johan game? Als je goed luistert kun je trouwens op de achtergrond de moeder van Jacco horen.

THX JHN

Jaren later was er een strandconcert nabij Velsen. Daar speelden ze veel nieuwe nummers. Die kwamen toen nog niet helemaal uit de verf. THX JHN vind ik echter tot op heden hun beste cd. Later hoorde ik ze de nummers akoestisch vertolken in Den Haag waar ook ene Ron Sexsmith in een intieme setting optrad. Grootste verrassing: Jeroen Kleyn op akoestische drums die al jaren hand- en spandiensten verrichte voor Excelsior Recordings.

Johan in het theater was ook weer een heel speciale ervaring. De nieuwe nummers moest ik weer heel erg aan wennen. En ik ben nog steeds van mening dat ze in een verkeerde volgorde op cd 4 staan. Was dat misschien al een aanwijzing dat het einde er aan kwam?

Jacob de Greeuw solo

Ik ben ervan overtuigd dat er een solocd van -inmiddels Jacob- gaat komen. Ook van Diets gaan we nog veel gave dingen horen. Met het heengaan van Johan sluit ik echt een periode af. Van mijn 20e tot mijn 34e. Tijd om volwassen te worden?

P.S. zondagavond doe ik tussen 22.00 en 23.00 dit verhaal nog even dunnetjes over op Radio Hoorn.

1 gedachte over “Herinneringen aan Johan”

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.