Leona gaat de funk terug op de kaart zetten

LeonaDie Amy Winehouse heeft wat teweeg gebracht. Ze leverde het bewijs dat het wel degelijk mogelijk is een groot publiek aan te spreken met jazz en soul, muziekstromingen die de laatste jaren vooral in de marge opereerden. Het ene na het andere soultalent laat opeens van zich horen. Zo maakten we in Nederland opnieuw kennis met Boris en Alain Clark, werd Sabrina Starke ingelijfd door het fameuze Blue Note en voor Waylon was het legendarische Motown label er als de kippen bij. Sinds kort kan er nog een naam aan dit rijtje worden toegevoegd: de Nederlandse soulzangeres Leona.

In hartje Amsterdam zit ik tegenover Leona. Een prachtige dame met een overweldigend kapsel en een open blik om het warm van te krijgen. Een echte wereldburger. Geboren in Canada, verhuisde ze op haar zesde naar Nederland. Dat een carrière in de muziek voor haar in het verschiet lag wist ze al heel jong:”Mij is verteld dat ik vanaf mijn derde naar Sesamstraat en de reclames keek. Zo gauw het programma echter was afgelopen rende ik naar de piano en dan ging ik de liedjes naspelen. Mijn oom zag dat en hij zei, dat kind moet nú op les en zo ben ik de muziek in gegaan.”

Zingen met Elvis
Ook op het conservatorium werd haar talent onderkend. Nog tijdens haar opleiding werd Leona in 1998 naar Hollywood gestuurd om haar debuutalbum op te nemen. Het bleek het begin van een prachtige carrière in de luwte. Toeren met de Nits, zingen met Elvis (red. op de remix van Little Less Conversation door Junkie XL), achtergrondzangeres bij Candy Dulfer en Trijntje Oosterhuis. Maar die ene droom die elke artiest heeft, in de spotlights staan met je eigen liedjes, daar kwam het maar niet van. Tot vorig jaar eindelijk Strut it uitkwam.

“In 2006 heb ik met Jonas Filterborg, (red. ex-drummer Beef) al aan Strut it gewerkt,”vertelt Leona,”maar dat is helaas nooit verder gekomen dan een demo. Tot ik vorig jaar besloot het dan maar helemaal zelf te doen en mijn eigen platenmaatschappij op te richten.” Teksten en muziek zijn ook geheel van haar hand. Alleen de productie werd uitbesteed aan Thomas Bank, de ex-toetsenist van Candy Dulfer. Hoe verklaart Leona de plotselinge opleving van soul? “Muziek maakt altijd wel een evolutie door. Het mooie daarvan is dat het ook altijd weer teruggrijpt op de geschiedenis. Er is een mooie zin You never know where you’re going until you know where you’ve been en je ziet dat ook gewoon in de muziek terug. Een paar jaar geleden waren het de jaren ’80 waar naar terug werd gegrepen en nu is het de soulmuziek die aan de beurt is.”

Clubtour
Met een album op zak blijkt het een stuk makkelijker optredens te boeken en zalen vol te krijgen. “Het eerste optreden was in Paradiso. We zouden in de kleine zaal staan,”zegt Leona,”Binnen twee weken was dat uitverkocht. Ik had er heel erg veel zin in. Lekker klein en intiem. Maar nee, zei Paradiso, we gaan je verhuizen naar de grote zaal. Help, dacht ik. Alsjeblieft niet! Maar gelukkig is het goed gegaan.” Met als gevolg een heuse clubtour tot medio april. Hierbij zal Leona worden begeleid door haar achtkoppige liveband.

Leona denkt een eigen plaats te kunnen verwerven naast alle andere soultalenten, doordat ze toch een wat ander geluid brengt:”We brengen echt funk, meer de energie van Mother’s finest, Prince en George Clinton. Nu hoor je vooral nog de old school soul. Ik ga kijken of we de funk ook weer terug op de kaart kunnen zetten.”

Ook gepubliceerd in LiveXS

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.