Remaster

Celebrate The Record: Remasters en Rereleases

Een album onder de aandacht brengen van meerdere generaties is iets wat de muziekindustrie al…eh…generaties bezighoudt. Goede muziek is immers tijdloos, nietwaar? Nu via de streaming platformen alle muziek die ooit gemaakt is in ieders bereik ligt, zou dat makkelijker moeten zijn dan ooit.

Maar het lijkt wel alsof de focus steeds meer op nieuwe muziek komt te liggen. Iets wat gisteren uitkwam is eigenlijk al verleden tijd. Dus om een luisteraar te verleiden een album uit eerdere decennia te beluisteren moet juist veel meer uit de kast worden getrokken.

Het fenomeen remasteren

Ergens in de jaren ’90 ontdekten platenmaatschappijen dat het fenomeen remasteren hen extra omzet opleverde. Zelfs mensen die een album al in huis hadden kochten de geremasterde versie. Die klonk immers veel beter.

De brakke MP3

Maar nu alles met dank aan de mp3 even brak klinkt moet er wat anders op bedacht worden. Bonustracks bijvoorbeeld. Vaak komt men echter niet verder dan demo’s van de reeds uitgebrachte versies. Of je moet Radiohead heten dat bij de heruitgave van “O.K. Computer” een paar juweeltjes tevoorschijn toverde.

Neil Young bleek nog een compleet album uit de 70s op de plank te hebben liggen. Maar dat album bleek er niet voor niets al zo lang te liggen. De opnamen laten een Neil Young horen die door drugs tot weinig memorabels in staat is. Leuk geprobeerd.

Lucinda Williams & Sass Jordan

De rockende Lucinda Williams en Sass Jordan hebben nog iets anders bedacht om hun jubilerende albums onder de aandacht te brengen. Ze namen het opnieuw uit. Het album van Lucinda Williams moet nog uitkomen, wel zijn er al wat singles te beluisteren.

Sass Jordan bracht haar “Racine Revisited” vorige week vrijdag uit. En het is werkelijk waar lastig kiezen tussen de jonge, van energie bruisende Sass Jordan of de Sass Jordan vol levenservaring die nog beter weet wat ze zingt. Vooral de wijze waarop ze de zin “This could make us young again” zingt maakt dat duidelijk.

Twee vrouwen dus die een door mannen gedomineerde industrie de weg wijzen.

Tegan en Sara

Rest er nog één vraag hoe dit uit te voeren als de artiest in kwestie is overleden. Daar hebben twee andere vrouwen, Tegan en Sara, iets op gevonden. Je laat gewoon een keur aan artiesten, in hun geval bij leven, de nummers uitvoeren.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.