De artiesten die in 2013 op 3FM bij Giel hebben opgetreden

Wat is er nu mooier dan het ontdekken van opkomend en nog niet (zo) bekend talent

Bijkomende van een 20-urige werkzaterdag kwam ik zondag bovenstaande video van Giel Beelen tegen. Drie minuten lang hoogtepunten van het afgelopen jaar in de ochtendshow bij 3FM. Een duizelingwekkend aantal artiesten werden in 2013 door Giel Beelen ontvangen in de studio van 3FM. Een aantal van deze artiesten kenden hun doorbraak in 2013. Achteraf is het lastig aan te geven wie of wat daar precies verantwoordelijk voor is geweest. Maar dat Giel Beelen met zijn werk voor 3FM en DWDD hier samen met Spotify van doorslaggevend belang voor is,  staat wat mij betreft buiten kijf.

Vreemde opmerking

Des te vreemder was de opmerking tijdens de prijsuitreiking van de singer/songwriter finale van de Grote Prijs van Nederland afgelopen zaterdag. De presentator van dienst vond dat Giel er maar eens mee moest stoppen. In eerste instantie kon ik deze opmerking niet zo goed plaatsen, zeker gezien de rol die Giel Beelen de afgelopen twee jaar voor deze categorie artiesten heeft vervult via het televisieprogramma “De Beste Singer/Songwriter Van Nederland”. Maar een gesprek dat ik afgelopen zaterdagnacht had scheen hier een ander licht op.

Er zijn namelijk veel overeenkomsten tussen de Grote Prijs van Nederland en een aantal initiatieven dat de publieke omroep (lees: 3FM) de laatste jaren heeft ontwikkeld. Zo is het al genoemde televisieprogramma “De Beste Singer/Songwriter Van Nederland” een mooie equivalent van de Grote Prijs van Nederland singer/songwriter categorie. Net zoals Serious Talent dat voor de bandcompetitie is die na een jaar afwezigheid waarschijnlijk in 2014 weer deel uit zal maken van de Grote Prijs van Nederland. En zo is het televisieprogramma The Next MC een initiatief dat prima naast de Hiphop categorie van de Grote Prijs van Nederland kan bestaan.

Geen bedreiging

Waarschijnlijk ziet bovengenoemde presentator al deze initiatieven van de publieke omroep als een bedreiging. Ik ben echter van mening dat je het zo niet moet zien. Het is namelijk helemaal niet belangrijk welk platform de springplank vormt voor de artiest. Misschien is dat wel het geval bij bepaalde ego’s. Echter For The Love Of Music dien je dit terzijde te schuiven. Zeker gezien de ongewisse toekomst die zij tegemoet gaat. Hulde aan al die mensen die (voor het grootste deel) op vrijwillige basis een groot deel van hun leven wijden aan het promoten van al dat muzikale talent in binnen- en buitenland. Of zoals Roald Dahl schreef:

En soms is mensbaksels diep getroft, wanneer zij prachtelijke muziek hoort. Zij krijgt huivers langs hun ruggegraten. De muziek zegt iets tegen ze, stuurt een boodschap. Ik denkt niet dat mensbaksels weet wat de boodschap is, maar zij houdt er toch van.

Het is weinig origineel en creatief wat wij doen. Wij horen een nieuwe artiest, schrijven erover op ons blog, Twitter of Facebookprofiel of praten erover op de radio. Maar als ik diep wordt getroft door zo’n liedje, met huivers langs mijn ruggegraat, dan is dit de manier waarop ik probeer de boodschap ervan te doorgronden en zoveel mogelijk mensen er kennis mee te laten maken om een klein steentje bij te dragen zodat de artiest in kwestie zijn bestaan ermee kan opbouwen en mij (en jullie) van nog veel meer prachtige muziek kan voorzien. Daar schuif ik graag mijn ego voor opzij.

Onderstaand een aantal bronnen waar je terecht kunt voor fantastische muziek (en die ik de komende weken ongetwijfeld zal aanvullen, hulp daarbij is van harte welkom):

Ongekendtalent.nl
Free40
Indie XL
Nederklinkers
Echt Erik
Pinguin Radio
KX Radio
Redlight Radio
Eurosonic / Noorderslag
Popronde
Muziek Gezien

1 gedachte over “Wat is er nu mooier dan het ontdekken van opkomend en nog niet (zo) bekend talent”

 1. Het is weinig origineel en creatief wat wij doen. Wij horen een nieuwe artiest, schrijven erover op ons blog, Twitter of Facebookprofiel of praten erover op de radio.

  Mooie opmerking ! En helemaal waar. Alles op muziek gebied is namelijk al eens eerder gedaan en uitgevonden. Alleen ritmisch verandert er hier en daar wat.

  Mensen die denken dat ze als uitdrager van muziek iets nieuws doen zijn narcistische ijdeltuiten. Ook Leo Blokhuis is niet vernieuwend. Er zijn er duizenden die net zoveel weten als hij, maar niet de kanalen hebben om die landelijk te etaleren. Het is wel de verdienste van Leo Blokhuis dat hij de kansen die hij krijgt ook allemaal grijpt en helemaal uitperst.

  Maar wat dat betreft zijn we met z’n allen inderdaad niet origineel, noch creatief. Ook de door jouw benoemde ego’s niet. Die vaak nog het minst. Maar dit terzijde.

  Wel origineel is dat te erkennen en er een fantastisch stukje over te schrijven. Op een site die de muziek een warm hart toe draagt. For the love of music. En daar gaat het om. Daarom hulde aan jouw creatieve geest Rob. Die is inderdaad vernieuwend.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.