Winnaars Edison Pop 2014 31 maart bekendgemaakt

31 maart worden de winnaars van Edison Pop 2014 bekendgemaakt. Dit jaar is er naast een nieuwe jury ook sprake van een vernieuwde opzet. De nieuwe jury van de Edison Stichting bestaat uit uit Angela Groothuizen (The Voice of Holland), Dave Minneboo (radio 538), Joost Neelemans (iTunes), Tijs van Liemt (3FM), Roland Snoeijer (100% NL), Joey Ruchtie (Rotown/Noorderslag) en Job de Wit (DJ Broadcast/22tracks). Voorzitter is schrijver/presentator Leon Verdonschot.

De afgelopen vier jaar bestond de jury van de Edison Stichting uit Leo Blokhuis (voorzitter), Daniel Dekker, Jeroen Nieuwenhuize, Jean-Paul Heck, Erik Kross, Roosmarijn Reijmer en Rinske Wels.

Nieuwe categorieën Edison

I.p.v. brede categorieën (beste mannelijke artiest, beste vrouwelijke artiest, beste groep) zal er in 2014 gejureerd worden per genre. De nieuwe categorieën zijn Pop, Rock, Hip Hop, Dance, Alternative, Nieuwkomer, Volksmuziek, Videoclip, Album en Song. Naast deze categorieën zal wel nog de oeuvreprijs worden uitgereikt. Uitsluitend Nederlandse artiesten zullen worden genomineerd voor een Edison. Dit is wel eens anders geweest. Zo werden er in 2006 nog Edisons uitgereikt aan Jack Johnson, Katie Melua, Coldplay, James Blunt, Rammstein, Kanye West en U2.

Zodra de Edison genomineerden voor 2014 bekend zijn, kun je de namen hier lezen.

Edison feitjes

Een leuk Edison feitje is verder nog dat de Oeuvreprijs een keer is geweigerd, in 2000, door Andre Hazes. Hem was ter ore gekomen dat Doe Maar toen eigenlijk de prijs had moeten krijgen. Doe Maar wilde niet optreden in het tv-gala, waarna de keus op Andre Hazes viel. Hazes voelde er weinig voor om als tweederangs keus de prijs in ontvangst te nemen. Ook de derderangs keus Paul de Leeuw weigerde de prijs. Doe Maar won de Oeuvreprijs uiteindelijk in 2013.

Andere artiesten die hun Edison weigerden waren Peter Schilperoort van de Dutch Swing College Band in 1963 (hij vond dat zijn band in de jazzcategorie onderscheiden had moeten worden en niet in de categorie instrumentaal), Frank Zappa in 1968 (omdat de gecensureerde versie van We’re Only In It For The Money werd gedraaid tijdens de prijsuitreiking) en de Vliegende Panters in 2002 (omdat zie niet waren uitgenodigd voor de televisieregistratie).

Hier kun je de Edison 2013 uitreiking bekijken.

Edison Pop 2014 nominaties

Tijdens RTL Late Night werden 11 februari, op de verjaardag van Thomas Edison, de genomineerden voor een Edison Pop bekendgemaakt in de categorieen Pop, Rock, Hiphop, Dance, Alternative, Nieuwkomer, Volksmuziek, Videoclip en song. onderstaand de genomineerden en een woord van de jury.

Edison Pop 2014 – Categorie Pop

Anouk – “Sad Singalong Songs”
een compromisloos, coherent, dwingend album bestaande uit tien monumentaal mooi gearrangeerde en gezongen nummers.

Niels Geusebroek – “Lines”
Een nummer schrijven op het ritme van de hartslag van een zwangere nieuwslezeres (de terechte hit ‘Take Your Time Girl’) moet voldoende zijn geweest om iedereen van de muzikale kwaliteiten van Niels Geusebroek te overtuigen. Al twijfelden natuurlijk nog maar weinig mensen hieraan na zijn verleden in Silkstone.

Sandra van Nieuwland – “Banging On The Doors Of Love”
Eerder wist Sandra van Nieuwland al te doen wat alleen The Beatles en Bruce Springsteen lukte: met drie nummers tegelijk in de top tien staan. Single ‘Hunter’ van haar tweede album bewijst dat Sandra van Nieuwland een blijver is.

Edison Pop 2014 – Categorie Rock

De Staat – “I_CON”
Voor de derde keer op rij bewijst Torre Florim met zijn band De Staat dat hij niet alleen tot de top van de Nederlandse rock behoort, maar dat hij die ook frisse energie blijft toedienen. ‘I_CON’ is aan de ene kant een vintage De Staat-album, maar tegelijk ook een schop onder de eigen kont: De Staat weigert halsstarrig, moedig en met succes zichzelf te herhalen. En zoals De Staat kan stampen in ‘Witch Doctor’, zo kunnen weinig bands stampen.

Jett Rebel – “Mars / Venus”
Beinvloed door Todd Rundgren, Prince en de Beach Boys. Jett Rebel klinkt naar ambitie en talent. Een alleskunner.

Mozes And The Firstborn – “Mozes And The Firstborn”
Mozes and the Firstborn stond op de grote festivals, werd uitgeroepen tot 3FM Serious Talent en was met de onweerstaanbare singles ‘I Got Skills’ en ‘Peter J’ veelvuldig op de radio te horen. Zowel het titelloze debuutalbum van Mozes And The Firstborn als de liveshows vormden een wettig en overtuigende bewijs: met Mozes and the Firstborn heeft Nederland er een uitstekende rockband bij.

Edison Pop 2014 – Categorie Hiphop

De Jeugd van Tegenwoordig – “Ja, Natúúrlijk!”
Met het vierde album “Ja, Natuurlijk!” blijft De Jeugd Van Tegenwoordig zichzelf en de Nederlandse muziek op scherp zetten.

Great Minds – “Great Minds”
Rappers Sticks (ex-Opgezwolle), Jiggy Djé en Winne geven raples op hun gezamenlijke album, maar Great Minds (inclusief producer Dr. Moon) is geen koele optelsom van talent. De onderlinge chemie is zeker zo aanstekelijk.

The Opposites – “Slapeloze Nachten”
The Opposites wonnen de Popprijs 2014 niet alleen dankzij hun daverende liveshows, ook op de plaat is The Opposites een solide act. Vierde album Slapeloze Nachten van The Opposites omspant het moderne rapspectrum schijnbaar achteloos.

Edison Pop 2014 – Categorie Dance

Armin van Buuren – “Intense”
Armin van Buuren staat al meer dan tien jaar in de DJ Top 100 en leverancier van consistente dance-albums. Met ‘This is What it Feels Like’ scoorde Armin van Buuren (samen met de Canadese zanger Trevor Guthrie) zijn grootste hit dusver.

Martin Garrix – ‘Animals’ / ‘Wizard’ / ‘Error 404’
Martin Garrix heeft een doorbraakjaar beleefd waar duizenden jonge producers van dromen. Als 17-jarige heeft Martin Garrix met ‘Wizard’ (samen met Jay Hardway) en vooral ‘Animals’ het Nederlandse EDM-geluid wereldwijd richting gegeven.

Yellow Claw – “Amsterdam Trap Music” / “Amsterdam Twerk Music” / ‘Shotgun’
Yellow Claw werd bekend van Nederlandstalige hits als ‘Krokobil’ en ‘Thunder’ en bouwt inmiddels aan een internationale reputatie voor keiharde trapmuziek voor de dans- en festivalvloer, getuige onder meer de hit ‘Shotgun’.

Edison Pop 2014 – Categorie Alternative

Jacco Gardner – “Cabinet Of Curiosities”
Dat Jacco Gardner met zijn debuutalbum niet alleen in Nederland, maar ook in Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten op kon treden, is uiteindelijk terug te brengen tot de grote kracht van dat album: liedjes, met een hele grote L. Wel verrassend dat deze typische 1968 sound 46 jaar later weer alternatief wordt genoemd.

Mister And Mississippi – “Mister And Mississippi”
Patrick Watson toonde zich onder de indruk van de shows van Mister And Mississippi in zijn voorprogramma. Blaudzun nodigde Mister And Mississippi ook uit als voorprogramma van zijn tour. Het debuutalbum loste de inmiddels hoge verwachtingen ruimschoots in.

The Child Of Lov – “The Child Of Lov”
Het verhaal van The Child of Lov is dat van verdriet; van een groot talent waar we nog zoveel meer van hadden willen horen. Maar het is ook het verhaal van vreugde: dat Cole Williams ons in ieder geval deze geestdriftige mix van pop, soul en elektronica heeft gebracht.

Edison Pop 2014 – Categorie Nieuwkomer

Jett Rebel – “Mars / Venus”

Martin Garrix – ‘Animals’ / ‘Wizard’ / ‘Error 404’

Mr. Probz – “The Treatment”
The Treatment, het debuutalbum van Mr. Probz, is een internationaal visitekaartje.

Edison Pop 2014 – Categorie Volksmuziek

Corry Konings – “Met Hart En Ziel”
Corry Konings is een icoon en op ‘Met Hart en Ziel’ laat Corry Konings horen waarom ze nog steeds relevant is.

Frans Duijts – “Oud & Vertrouwd”
Met ‘Oud & Vertrouwd’ klinkt Frans Duijts meer dan ooit als een complete artiest, zonder zijn roots achter zich te laten.

Jannes – “Wij Vieren Het Leven”
Jannes Wolters opereert al tien jaar aan de top en ‘Wij Vieren het Leven’ is een sterk signaal dat Jannes voorlopig niet van plan is die positie op te geven. Sterker nog, de ambities groeien duidelijk alleen maar.

Edison Pop 2014 – Categorie Videoclip

De Jeugd Van Tegenwoordig – ‘Een Barkie’
De animaties die Thomas de Rijk maakte voor ‘Een Barkie’ zijn minstens zo krankzinnig als de muziek van De Jeugd Van Tegenwoordig vindingrijk is.

De Jeugd Van Tegenwoordig – ‘De Formule’
Met een verrassende stylering en uitstekend acteerwerk presenteert regisseur Jeroen Houben de leden van De Jeugd Van Tegenwoordig in een absurde, spannende setting.

The Opposites ft. Mr. Probz – ‘Sukkel Voor De Liefde’
Paul Geusebroek vertaalt ‘Sukkel voor de Liefde’ naar een indrukwekkend cinematografische mini-odyssee naar de bodem. Met een opvallende acteerprestatie van Opposites-rapper Willem.

Edison Pop 2014 – Categorie Song

Anouk – ‘Birds’
‘Birds’ van Anouk leverde het meest bekeken televisiefragment van het jaar opleverde: de deelname van Anouk aan het Eurovisie Songfestival. ‘Birds’ klinkt beduidend anders dan het werk dat we tot nu toe van Anouk kenden. Prachtig en gedurfd gearrangeerd en mooi ingehouden gezongen.

Maaike Ouboter – ‘Dat Ik Je Mis’
Drie door de wol geverfde muziekluisteraars, samen de jury van De Beste Singer-Songwriter van Nederland, schoten vol toen Maaike Ouboter ‘Dat Ik Je Mis’ live zong. Het tekende de kwaliteit van zowel tekst, compositie als voordracht: het kan niet anders dan dat ‘Dat Ik Je Mis’van Maaike Oubouter uitgroeit tot een klassieker in de Nederpop.

Mr. Probz – ‘Waves’
Waves van Mr. Probz bevat een intro dat je er als luisteraar meteen in trekt, een stem die tot aandacht dwingt, een opbouw die niet meteen weggeeft wat zal volgen. En vooral: een spanning die de volle 2 minuten en 54 seconden wordt vastgehouden.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.