Egyptian Blue heeft de beste drummer van de hele wereld

Dat het debuutalbum van Egyptian Blue langverwacht is, is een understatement. Als je als groep al een kleine tien jaar singles van hoog niveau uitbrengt, doet dat wat met de verwachtingen. En die worden gelukkig allemaal ingelost.

Egyptian Blue neemt geen aanloop maar gaat op het album A Living Commodity direct van start met de hits ‘Matador’ en ‘Nylon Wire’. Ook het derde nummer ‘Belgrade Shade’ maakt aanspraak om hierbij aan te sluiten. Al is het refrein niet zo onweerstaanbaar als van eerstgenoemde ‘Matador’. Wel kunnen we drummer Isaac Ide na dit nummer direct bestempelen als de op dit moment beste drummer van het westelijk halfrond.

Het is ongekend hoe strak Ide in samenspel met de band ruimte laat voor de stilte in de muziek. Om direct daarna het ritme op opzwepende wijze weer aan te laten zwellen. En een halve minuut later alweer in een ander ritme te spelen. Het is het handelsmerk van de band dat zich technisch uitdaagt, zoals ook op het bijna funky ‘Skin’ is te horen. Op ‘In My Condition’ zingt zanger Leith Ambrose dan ook maar mee met de afwisselende ritmes van Isaac Ide en laat de gitaar melodieën voor wat ze zijn.

Op ‘Apparant Cause’ en ‘Suit Of Lights’ gaat het tempo omlaag en wordt er een diepere emotionele laag aangeboord. Al had laatstgenoemde track beter verdiend dan de net niet tweede stem. Maar dat doet niets af aan het feit dat er eindelijk weer eens een rockalbum is om ouderwets grijs te draaien.

Foto: Steve Gullick | Aangeleverd door Virgin Music / Caroline Benelux

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.