Sean Christopher-Yonder

Er zijn natuurlijk de nodige voorbeelden van drummers die een succesvolle zangcarrière lanceerden. Sean Christopher is al vanaf zijn veertiende met muziek bezig. Hij studeerde jazz drums aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en muziek productie aan Codarts te Rotterdam. In de band Moonpilot stond hij echter al voor het drumstel.

Sean Christopher gaat solo

Het album “Yonder” is de start van een solocarrière onder zijn eigen naam. Zijn achternaam De Vries is met het oog op een internationale carrière maar achterwege gelaten. “Yonder” opent met de voor het singer/songwriter genre succesvol te noemen single ‘A Thousand Hues’.

Zijn stem heeft wel wat weg van Chris Martin. Sean Christopher doet overigens geen moeite om dit te verbergen. Zo staat er een nummer op met de titel ‘Don’t Panic’. Het is echter geen cover van het Coldplay nummer met dezelfde titel.

Flamenco

Met een opleiding muziek productie achter kiezen is er uiteraard veel tijd gaan zitten in de klank van het album. Ondanks al zijn (digitale) kennis is het echter een heel organisch klinkend geheel geworden.

Naar eigen zeggen gaven de Flamenco gitaren van zijn vader hier de doorslag voor. ‘Tomorrow Never Ends’ is één van die nummers waar dit op doorklinkt. Een aanpak die een artiest als Dave Matthews bepaald geen windeieren heeft gelegd.

Nick Drake

“Yonder” betekent daarginds. Een blik op dat wat achter de horizon ligt. Het geeft het album dat lome gevoel van een hete zomerdag. Waarbij je het asfalt ziet trillen als je in de verte kijkt. Zoals op het instrumentale titelnummer ‘Yonder’.

Het zou mooi zijn als hele volksstammen Sean Christopher zullen ontdekken als de Nick Drake van Nederland.

De artiest als mens

Een zinnetje als “beast in my head” (‘Carry On’) laat echter horen dat hij als artiest nog wel wat meer in zijn mars heeft. Het doet mij terugdenken aan één van de meest weerbarstige optredens van Damien Rice (In Carré).

De singer/songwriter verontschuldigde zich voor zijn gedrag tijdens dat optreden door te zeggen dat er een haai zijn hoofd was binnen gezwommen.

Het toonde aan dat een artiest ook maar een mens is. Iets dat we met alle plastic popproducties op de radio weleens dreigen te vergeten. Op veel van de nummers staan sfeer en het overbrengen van een bepaald gevoel centraal.

Gevoel voor melodie

Op ‘Paper Plane Pilot’ laat Sean Christopher echter zijn gevoel voor melodie horen. Ongetwijfeld zullen de komende weken nog veel meer van dit soort geheimen aan de oppervlakte komen.

Beluister het album “Yonder” via Spotify.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.