BBC Sound of 2019: de kanshebbers

De BBC heeft haar Sound Of 2019 longlist bekend gemaakt. In tegenstelling tot afgelopen jaren zitten er nu geen artiesten bij die al zijn doorgebroken. Wederom delven de mannen het onderspit en zijn het vooral Hiphop en R&B artiesten die op de longlist staan, aangevuld met de nodige crossovers.

Onderstaand een introductie van de artiesten. We hebben ze gelijk even in de chronologische volgorde gezet die we graag zien.

1. King Princess

King Princess maakte dit jaar indruk met de EP “Make My Bed”. Wat mij betreft is er in de media iets te veel aandacht voor gender en seksuele voorkeur als het over King Princess gaat. Dient het bij een artiest immers niet om de muziek te gaan?

Of de liefde waarover gezongen wordt een jongen, meisje of gender neutraal is wordt wat mij betreft vooral door de luisteraar bepaald.

King Princess speelt hier heel slim mee in haar teksten. Bovendien zitten haar liedjes muzikaal zeer goed in elkaar. Een niet per se modern, maar vooral tijdloos geluid dat in 2019 best een breder gehoor zou mogen krijgen. Bijvoorbeeld als winnaar van de BBC Sound of 2019.

2. Rosalía

Spotify heeft een grote vinger in de pap bij de stormachtige groei van Rosalía haar carrière. Al langere tijd probeert het platform via playlists mensen buiten Zuid-Amerika kennis te laten maken met het enorme aanbod van Latin artiesten. Door hen hierin samen te voegen met de grote westerse hits.

De enorme zomerhit ‘Despacido’ kan hiervoor als het startschot worden gezien. Rosalía heeft met “El Mal Querer” een geweldig inventief album gemaakt waarmee ze minimaal een Top 5 positie moet kunnen halen. Maar misschien moet dit wel gewoon de Sound of 2019 worden.

3. Sea Girls

De nieuwe The Killers/Bastille/White Lies? Het zou zomaar kunnen. Het beste van deze bands zit verenigd in het geluid van Sea Girls. Ik ga er eens stevig over nadenken of zij niet zouden moeten winnen omdat 2019 misschien hun doorbraakjaar wel gaat worden.

4. Grace Carter

Grace Carter heeft 1 EP (“Why Her Not Me”) op haar naam staan. Na het beluisteren ervan dicht je haar onmiddelijk een carrière toe vergelijkbaar met Alicia Keys. Op haar 14e zong ze al haar eigen materiaal. Ze heeft er dus hard voor gewerkt om hier te komen. De liedjes laten horen dat ze van plan lijkt om haar eigen plan te trekken. Een gevaarlijke outsider voor de overwinning van de BBC Sound of 2019.

5. Mahalia

Mahalia debuteerde sterk met het persoonlijke “Diary of Me“. Met haar meest recente EP “Seasons” wordt hieraan een prima vervolg gegeven. Vooral het sterke songmateriaal werkt onderscheidend. Mahalia is nog lang niet uitgegroeid en hoort zeker thuis in de Top 5.

6. Dermot Kennedy

Dermot Kennedy heeft een dijk van een stem. Wat dat betreft zou hij een broer van Rag ’n Bone Man kunnen zijn. Maar van hem hebben we ook geleerd dat dit niet genoeg is om uit te groeien tot een echte ster. De juiste songs, podium performance, personality, het is allemaal even belangrijk.

Ook hierin maakt Dermot Kennedy de laatste tijd grote stappen. Een terechte nominatie derhalve.

7. Ella Mai

Elle Mai maakte al direct indruk met haar EP’s. De sterkste nummers hiervan zijn ook op haar debuutalbum te vinden. Echter loert hierop ook het gevaar van eenvormigheid. Ze zou iets minder de 90s R&B mogen volgen. Al maakt dat haar ook wel weer juist uniek in het grote aanbod van R&B zangeressen.

8. Octavian

Een hiphopper die zich onderscheidt met een chille flow en teksten die de moeite waard zijn. Ook zijn meer Britse geluid is een verademing temidden van het Amerikaanse geweld.

9. Slowthai

Slowthai zal voor de meeste mensen misschien iets te Brits zijn, maar het punky en experimentele karakter van zijn muziek is zeer de moeite waard.

10. Flohio

Flohio heeft nog weinig tracks uitgebracht, dus het is lastig te zeggen in welke richting deze vrouwelijke rapper zich zal ontwikkelen. De tracks die uit zijn laten een degelijke rapper horen die zich nog wat te weinig weet te onderscheiden.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.