BBC Sound of 2018: De Kanshebbers

De BBC heeft de jaarlijkse longlist bekend gemaakt van artiesten waarvan verwacht wordt dat zij het komende jaar de muziekcharts gaan bepalen. Maar liefst 173 experts hebben zich er over gebogen. Heel verrassende namen bevat de longlist niet.

Alle artiesten hebben in de New Indie Music Everyday Playlist van IndebanvanNL gestaan of doen dat nog steeds. Ook staat meer dan de helft van de genomineerden op Eurosonic Noorderslag dat 17  t/m 20 januari 2018 plaatsvindt.

We moeten terug naar 2014 toen de BBC met Sam Smith een winnaar aanwees die inderdaad de charts beheerste. Van achtereenvolgens Ray BLK (2017), Jack Garratt (2016) en Years & Years (2015) kan dat niet echt worden gezegd.

Onderstaand de zestien genomineerden ongeveer gesorteerd op hoe groot ik hun kansen inschat om in de shortlist (top 5) terecht te komen.

1. Nilüfer Yanya

Nilüfer Yanya zou zomaar eens met de eindoverwinning aan de haal kunnen gaan. Een stem vol mysterie en een eigenzinnige muzikale begeleiding. En toch zijn de singles die ze tot nu toe heeft uitgebracht stuk voor stuk ongelooflijk pakkend. Als haar liedjes eenmaal een weg naar binnen hebben gevonden ben je voorgoed verkocht. Iets wat ze ook liet horen op SXSW dit jaar en volgend jaar op Eurosonic Noorderslag.

2. Sigrid

Sigrid huppelt sinds dit jaar rond. Met ‘Don’t Kill My Vibe’ scoorde ze een grote hit. Maar 2018 komt misschien nog iets te vroeg voor haar om echt goed door te breken, maar zoals wel vaker gezien zou wat echt goed is zich sneller dan verwacht kunnen ontwikkelen.

3. Jade Bird

Jade Bird is hoe we Taylor Swift aan het begin van haar carrière zagen. Een lief meisje dat countryliedjes zingt. Dat kan voor je het weet zomaar veranderen en dan ligt de wereld aan haar voeten. Een plekje in de Top 3 ligt dus zeker in het verschiet voor Jade Bird.

4. Billie Eilish

Billie Eilish is de benjamin van het stel. Pas 15 en een bijzonder innemende artieste. Ze stond dit jaar onder meer al op SXSW. Haar singles doen weinig onder voor die van de andere artiesten. Wel moet haar stem nog volgroeien maar dat geeft haar ook wat charmants. Ook Billie Eilish zou zomaar in de Top 3 kunnen eindigen.

5. Superorganism & 14. Yaeji

Superorganism & Yaeji laten beide horen hoe Electronic zich dient te ontwikkelen. Ver weg van het platgetreden EDM, maar terug naar de basis vol verrassing. In ritmiek, klank en arrangement. Warm geproduceerd waardoor het hart en niet alleen de voeten worden geraakt. Superorganism is daarbij iets toegankelijker terwijl Yaeji zich meer op de underground richt.

6. Not3s & 7. IAMDDB

Not3s is echt nog een aanstormend talent. Zijn eerste EP “Take Not3s” is pas een weekje uit. De singles die hier al van uitkwamen zijn stuk voor stuk hits. Met zijn beats is hij zeker een verfrissend geluid in de Britse Hiphopscene, maar 2018 zal hij er niet mee gaan beheersen. IAMDDB heeft wel al een aantal mixtapes uit, maar ook zij moet haar debuut nog uitbrengen. IAMDDB laat nog iets meer pop in haar muziek horen, waar Not3s zijn beats vooralsnog met Reggae gerelateerde stromingen mixt.

9. Pale Waves

Pale Waves is een van de weinige bandjes op de BBC Sound of 2018 longlist. Wel een A-typische band doordat ze niet zozeer Rock als wel R&B georienteerd zijn. Een interessant geluid voor de progressieve Urban Pop Crossover luisteraar.

10. Khalid

Khalid is de meest bekende naam op de longlist. Met verschillende nummers die al een paar honderd miljoen keer gestreamd zijn kunnen we niet echt meer spreken van een artiest die niet bekend is bij het Britse grote publiek. Het is één van de regels die de BBC zich heeft opgelegd bij het samenstellen van deze lijst. Zijn debuutalbum is ook al even tijd. Dat hij het succes hiervan tot 2018 weet te rekken ligt niet in de lijn der verwachting.

11. Rex Orange County

Rex Orange County doet in zijn eentje waar we vroeger Daryll Hall en John Oates voor nodig hadden. Blue Eyed Soul werd dat ook wel genoemd. Onder andere Tyler, The Creator en Frank Ocean werken graag met hem samen. Zijn debuutalbum zou best eens wat vooruitstrevender kunnen zijn dan je op basis van uitgebrachte singles zou verwachten.

8. Tom Walker, 12. Lewis Capaldi & 15. Sam Fender

Sam Fender, Lewis Capaldi en Tom Walker hebben allen al wat singles uit waarmee ze een beetje in de zelfde vijver vissen waar Ed Sheeran het pad naartoe heeft gelegd. Vooralsnog lijkt van het drietal Tom Walker de meeste kans te hebben om van 2018 zijn jaar te maken, maar vlak ook Lewis Capaldi, de ruwe bolster blanke pit van het drietal, niet uit.

Meest uitgesproken van het drietal qua songmateriaal lijkt Sam Fender te zijn. Naast SXSW dit jaar staat hij volgend jaar ook op Eurosonic.

13. Yxng Bane

Yxng Bane krijgt vanaf de start van zijn carriere al de nodige hulp van de Hiphopscene. Zo is hij getekend door Tinie Tempah, zeker in de UK een grote naam. Ook staat Yxng Bane op de “More Life” mixtape van Drake. Yxng Bane staat volgend jaar ook op Eurosonic Noorderslag en staat op onze ESNS Tips Playlist. Voor echt chartsucces lijkt de muziek van Yxng Bane toch wat te veel underground.

16. ALMA

Van alle genomineerde artiesten is ALMA het meest mainstream. Via samenwerkingen met French Montana heeft ze de weg naar het grote publiek ook al enigszins gevonden. Zo staat ze ook op onze Lentehits 2017 playlist. In tegenstelling tot haar uiterlijk zijn de uitgebrachte singles redelijk inwisselbaar met acts als Alicia Cara en Sarah Larsson. Ik zie haar in 2018 wel een grote EDM hit scoren maar heel erg onderscheidend is het allemaal niet.

5 gedachten over “BBC Sound of 2018: De Kanshebbers”

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.