Snowapple vraagt aandacht voor 23.800 verdwenen Mexicaanse vrouwen

De Nederlands/Mexicaanse band Snowapple vraagt met hun nieuwe single ‘La Llorona’ aandacht voor de femicides in Mexico. Hierbij worden vrouwen zonder reden ontvoert en vaak om het leven gebracht.

De afgelopen tien jaar zijn er 23.800 vrouwen verdwenen. Iets waar de overheid en politie nog altijd weinig aan doet. Er volgt vaak geen onderzoek. Ook worden vrouwen niet beter beschermd.

Release op Internationale Vrouwendag

Single ‘La Llorona’ verscheen 8 maart, op Internationale Vrouwendag. Snowapple was op dat moment in Mexico om zich in te zetten voor de Mexicaanse vrouwenrechten. Met als hoogtepunt een optreden op het Plaza de la Constitución (Zócalo) in Mexico-Stad.

De huilende vrouw

‘La Llorona’ is een bekend Zuid-Amerikaans folkloreliedje. “De huilende vrouw” is de geest van een vrouw die haar kinderen heeft verloren en waarnaar ze op zoek is. Voor Snowapple schreef de Mexicaanse journalist/schrijver Pedro Miguel (van kwaliteitskrant La Jornada) een alternatieve tekst.

Vrouw zijn is een misdaad, llorona met een duidelijke straf: gegrepen door vier schurken, llorona, ze pakten je leven af

Project Lucy van Snowapple

‘La Llorona’ is opgenomen met producer Zlaya Loud in de legendarische Studios La Fabrique (Radiohead, Nick Cave) in Frankrijk. Het nummer is onderdeel van Project Lucy. Dit is het muziektheater stuk dat Snowapple samen met Studio Mapa heeft gemaakt.

De release van het ‘Project Lucy’ studioalbum staat gepland voor eind 2019 via ZIP Records.

Succesvolle jaren

De afgelopen zes jaar heeft Snowapple de wereld rondgereisd. Er zijn albums opgenomen met een keur aan muzikanten. Onder meer met een Syrische band, een Japans ensemble en een koor uit Letland.

De nieuwste samenwerking met Mexicaanse muzikanten was zeer succesvol. Dit resulteerde in meerdere tournees in Mexico, de VS en Europa. Ook verscheen in 2018 het album “Wexico“.

Snowapple live in Nederland

Begin april is Snowapple in Nederland. In de Roode Bioscoop zullen zij tweemaal hun magisch surrealistische komedie ‘Mr Moon’ opvoeren. Met eigen composities, Mexicaanse folk en improvisatie en teksten van Jan Lauwereyns, Edgar Allan Poe en Pedro Miguel.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.