New Dawn derde voorproefje van Moddi zijn nieuwe album

Nog een weekje en dan verschijnt het nieuwe album “Like in 1968” van Moddi. “New Dawn” is het derde en laatste voorproefje dat we van de geëngageerde singer/songwriter voorgeschoteld krijgen. Als oorlog zo mooi zou zijn als de woorden waarmee we het beschrijven. Dan zouden bombardementen klinken als deze single. Zo meent Moddi.

Moddi: taal als wapen

Als thema heeft Moddi gekozen voor de woorden die politici gebruiken om de meest gruwelijke daden te bagatelliseren. Bijna nooit wordt het woord oorlog in de mond genomen. Men noemt het ingrijpen, stabiliseren of herstellen. Taal is net zo zeer een wapen voor hen als machinegeweren en bommen dat zijn. Was oorlog maar zo simpel als hoe politici erover praten. Dan zouden er ook geen slachtoffers zijn.

“Operation New Dawn” was de naam die het Amerikaanse leger gaf aan het terugtrekken van de troepen uit Irak in 2011. Het creëerde een situatie waarin ISIS voet aan grond kreeg en de oorlog in Syrië ontstond. Een bloedrode morgenstond derhalve.

New Dawn: zelfs het artwork is niet wat het lijkt

Het artwork van de single is gemaakt door de Noorse fotograaf Odd Andersen (NTB/AFP). Op het eerste gezicht een “new dawn”, maar in werkelijkheid een brandende oliebron in Mosul, Irak. Andersen nam de foto na de terugtrekking van ISIS in 2016.

Moddi zingt samen met Ida Løvheim van de band Hollow Hearts op de single. Ook de Trondheimsolistene leveren een bijdrage in een arrangement van Hasse Rosbach.

Plaats een reactie

Ik accepteer de Privacy Policy

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.